Kwas cytrynowy jednowodny E330 1kg, kwasek cytrynowy

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 34,00 zł 34.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Serdecznie witamy Państwa na stronie sklepu Bioskamed. Pragniemy zadowolić naszych klientów, którzy poszukują produktów o najwyższej jakości. Satysfakcja i zadowolenie konsumentów są naszym głównym celem. Nasza firma powstała z myślą o Was.

 

Przedmiotem oferty jest kwas cytrynowy jednowodny, spożywczy E330.

Kwas cytrynowy 1kg etykieta

Kwas cytrynowy Acidum Citricum E330 – organiczny związek z grupy hydroksykwasów karboksylowych, jest bezbarwny, krystaliczny, o kwaśnym smaku. Wzór sumaryczny C6H8O7.

 

Pochodzenie:

Kwas cytrynowy jest naturalnym składnikiem każdego żywego organizmu. Odgrywa bardzo ważną rolę w metabolizmie. W większych ilościach znajduje się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach, cytrynach – w których stanowi do 8% suchej masy (co odpowiada 0,65% masy świeżej cytryny).

 

Otrzymywanie

W przemyśle kwas cytrynowy jest otrzymywany przez fermentację cytrynową na pożywce z oczyszczonego cukru lub hydrolizatu skrobi za pomocą kultur pleśni kropidlaka czarnego Aspergillus Niger hodowanego na podłożu o początkowym PH 2,5-3,5. Może być otrzymywany syntetycznie. Kwas cytrynowy i cytryniany mogą być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian. Nie powoduje żadnych reakcji alergicznych u osób, które są uczulone na pomarańcze czy inne owoce cytrusowe. Jest pozyskiwany z cukru a nie z owoców. 

 

Zastosowanie:

Posiada szereg zastosowań w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, oraz farmaceutycznym. Właściwości przeciwutleniające kwasu cytrynowego wykorzystuje się w procesie konserwacji większości środków spożywczych, jak również kosmetyków.

 

Stosowany jest jako dodatek do produktów spożywczych. Dodatkowo:

- działa przeciw wymiotnie

- hamuje nudności

- zwiększa wydalanie metali ciężkich

 

Zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.

Kwas cytrynowy stosuje się między innymi:

- jako przeciwutleniacz – przedłuża trwałość preparatów kosmetycznych, wzmacnia właściwości innych oksydantów, minimalizuje niekorzystny wpływ na skórę UV i zanieczyszczeń powietrza.

- jako substancję wspomagającą i polepszającą działanie innych hydroksykwasów.

- w preparatach do peelingu – złuszcza i poprawia koloryt skóry suchej.

- w terapii przeciw fotostarzeniowej – produkty z kwasem cytrynowym, zmniejszają szorstkość skóry, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt, rozświetlają skórę, ponadto wygładzają zmarszczki i cienkie linie na skórze.

- przeciwbakteryjnie – zaaplikowany w roztworze na skórę chroni przed bakteriami.

- jako substancja rozświetlająca skórę – likwiduje przebarwienia, wyrównuje koloryt.

 

Wszystkie prace porządkowe wykonujemy w gumianych rękawiczkach. Kwas cytrynowy jest uważany za związek bezpieczny, jednak może spowodować uszkodzenia oczu w przypadku bezpośredniego kontaktu. Kwasek cytrynowy należy przetrzymywać w suchym, chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.

 

Zastosowanie w kuchni:

- pełni rolę dodatku używanego do zakwaszania potraw i przetworów.

- rozpuszczany w wodzie zastępuje sok z cytryny.

- dodatek do konfitur, dżemów, galaretek i innych deserów.

- używany jako regulator kwasowości sałatek (w przypadku owoców kwasek powoduje, że owoce nie ciemnieją).

- doskonale sprawdza się jako składnik zup, sosów, soków domowej roboty.

- mikstura sporządzona z łyżki proszku z minimalną dawką wody to pasta, która idealnie sprawdza się w roli odkamieniacza. Po nałożeniu jej na ściereczkę i owinięcie miejsca, w którym utworzył się kamień (na przykład kran), zostawiamy na 4 do 5 minut. Po tym okresie brud usuwamy bez problemu.

- pozbycie się kamienia z czajnika. Wsypujemy 3-4 łyżeczki do pełnego wody czajnika i zagotowujemy płynną mieszankę. Następnie dokładnie płukamy czyszczone naczynie.

- proszek rozpuszczony w wodzie usuwa osady po kawie i herbacie z filiżanek i kubków, nadając im przyjemny zapach.

- mycie dłoni pod ciepłą bieżącą wodą w kwasku cytrynowym usuwa przebarwienia i plamy po burakach, obieranych warzywach itp.

- kwas cytrynowy działa odtruwająco.

 

Przykładowe zastosowanie:

Dodatek do żywności: do dżemów, sałatek, konfitur, zupy, sosy.

 

Typowe dawki: napoje bezalkoholowe > 0,4%, cukierki > 0,5%, dżemy > 0,3%, galaretki żelatynowe > 0,2%, sery topione > 3,4%

 

Dziękujemy za odwiedzenie naszego sklepu, zapraszamy na zakupy i do odwiedzenia naszych pozostałych ofert.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl